31 mei 2010, Drafbaan 30 mei 2010, Dr. J.M. van Dam 29 mei 2010, Victoria bioscoop 28 mei 2010, Kaasmarkt 27 mei 2010, Moeder met kind 26 mei 2010, Plataan 25 mei 2010, Ringersbrug 24 mei 2010, Cornelis Drebbel 23 mei 2010, Synagoge Hofstraat 22 mei 2010, Kauwgumsteeg 21 mei 2010, Chinese restaurants 20 mei 2010, Rekerhout 19 mei 2010, Voormalige Bank van Wisselink 18 mei 2010, Raadhuis Koedijk 17 mei 2010, Murmellius 16 mei 2010, Sint-Laurentiuskerk 15 mei 2010, Zaterdagmarkt 14 mei 2010, poortje Latijnse school 13 mei 2010, de Kapelkerk 12 mei 2010, Trouwen in Alkmaar 11 mei 2010, Heiligland 7 10 mei 2010, Kastanjeboombank 9 mei 2010, De Eendrachtsmolen 8 mei, Molen D 7 mei 2010, Wageweg 17 6 mei 2010, de Bloemenklok 5 mei 2010, Muziekkapel de Hout 4 mei 2010, De Stedemaagd 3 mei 2010, Daslook 2 mei 2010, Sint Adelbertusschool 1 mei 2010, de Huisvuilcentrale
3 mei 2010, Daslook

3 mei Daslook

Over knoflooklucht en berelook

Het is maandag 3 mei 2010. De knoflookgeur die nu dagelijks onze buurt binnen komt zweven wordt verspreid door Daslook. Daslook, ofwel Allium ursinum is een plant uit de lookfamilie die bloeit van april tot juni. Het is een vrij zeldzame soort in Belgiƫ en Nederland en daarom in ons land wettelijk beschermd. De plant groeit vaak in groepen en De Hout heeft nu een bodembedekkend tapijt van deze aromatische plant.

De soortsaanduiding Ursinum betekent Van de beren (Ursus = beer). Deze naam is ontstaan door het oude bijgeloof dat beren na hun winterslaap zich eerst aan deze plant tegoed deden. Dit is er ook de oorzaak van dat de plant af en toe berelook wordt genoemd. De naam daslook is waarschijnlijk afgeleid van dassen, die vroeger onder deze planten hun hol hadden.

Daslook is een eetbare plant. De bladeren kunnen bijvoorbeeld rauw gebruikt worden in salades en in soepen (mits de plant nog niet gebloeid heeft). Ze hebben een zachte bieslooksmaak. Let wel goed op dat de bladeren bij het verwrijven naar knoflook ruiken. Het gevaar van verwarring bestaat namelijk met de bladeren van andere planten (met name Lelietje-van-dalen, Herfsttijloos en de Gevlekte aronskelk) die giftig kunnen zijn. Het gebruik van daslook in de keuken groeit sinds enkele jaren aan populariteit. Zoals al vermeld zijn de planten in Nederland echter beschermd en dus mag je niet zomaar een handje plukken. Wij hebben zelf de mazzel dat we vlak naast De Hout wonen, en daarom in onze eigen achtertuin een bosje hebben staan. Mocht je het plantje nou eens willen proeven zou je eventueel ook daslookplantjes bij de Hortus Botanicus in Amsterdam kunnen kopen. Wij wilden jullie in elk geval het volgende recept niet onthouden:

Daslooksoep met zachte schapenkaas
Snijd twee uien in blokjes. Schil zes aardappels en snijd deze ook in blokjes. Hak de bolletjes en de bladeren van 300 gram daslook fijn, en gooi de stengels en worteltjes weg. Verwarm 65 gram roomboter in een pan en voeg de gesneden ui toe. Laat dit 5 minuten zachtjes bakken. Doe de aardappel en de daslook hierbij en laat dit op zacht vuur 10 minuten stoven. Voeg 2 liter kippenbouillon toe en laat alles 20 minuten zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer en voeg room toe naar smaak. Giet de soep in kommen, en leg er wat schapenkaas op.
Eet smakelijk!

 
 

Reacties van anderen

  • Nog geen reacties.

Uw reactie












Plattegrond

Zoeken - +