Over mannenbenen en kinderhoofdjes
Het is zondag 25 april 2010. Vandaag wordt de 65e editie van de oudste wielerklassieker van Nederland gereden; de internationale Ronde van Noord-Holland. 25 ploegen met zo'n 200 professionele wielrenners verschijnen vandaag aan de start in Zaandam om een wedstrijd van 210 kilometer door het prachtige (en oh zo zonnige) Noordhollandse landschap te fietsen. De route loopt van Zaandam, Alkmaar en Schagen via Medemblik, Enkhuizen en Hoorn naar Purmerend en de mannen finishen weer in Zaandam.
In Alkmaar aangekomen zal het peloton via de Boekelermeer en de Vondelstraat, dwars door de Alkmaarse binnenstad (waar een klassementsprint voor de Hema zal zijn), langs de Mient en het Waagplein, Gedempte Nieuwesloot en via de Tesselsebrug, Overstad en de Saturnusstraat aankomen op de Munnikenweg. Het enige stukje 'kasseien' in de gehele wielerronde.
In de dertiende eeuw was graaf Willem II begonnen met de aanleg van een weg vanaf kasteel Torenburg bij Alkmaar naar West-Friesland. Zijn zoon, Floris de Vijfde, wilde met deze dijkweg een toegang maken naar de stevige zandgrond van de Vronergeest om daar met zijn ridders slag te kunnen leveren met de West-Friezen. De weg leidde van Alkmaar naar Oudorp en sloot daar aan op de Huygendijk. Langs de weg, die eerst de 's-Gravenweg heette, stak je dus eigenlijk de grens over naar vijandelijk terrein. Daarom werden gelijktijdig met de Munnikenweg kasteel De Nieuwburg en kasteel De Middelburg aangelegd. Ook de West-Friezen zagen het belang van de weg in en wisten een keer de Hollandse ridders op het smalle dijkje klem te zetten.
Na de bouw van het Karmelietenklooster Swanegeest in de periode 1467-1469 aan deze weg, werd hij omgedoopt tot Munnikenweg. De hobbelweg heeft met zijn historische wegdek van kinderhoofdjes de status van monument.
- Categorieën:
- Pleinen en Straten
Reacties van anderen
woordenaar @ 2010-04-25 14:48:55
Uw reactie
Plattegrond