31 augustus 2010, Huis van Zessen 30 augustus 2010, Molen E 29 augustus 2010, Kermis 28 augustus 2010, sportpark de Hoornse Vaart 27 augustus 2010, Orgelzaal Booy 26 augustus 2010, Koningsweg 78 25 augustus 2010, zoutziederij de Eendragt 24 augustus 2010, Alkmaarder Hout 23 augustus 2010, PCC 22 augustus 2010, Waagplein 21 augustus 2010, Gondelvaart 20 augustus 2010, Poffertjeskraam Steenebrug 19 augustus 2010, Krom elleboogsteeg 18 augustus 2010, Westerlicht 17 augustus 2010, Centraal Station 16 augustus 2010, Trijn Rembrands 15 augustus 2010, Alcmaria Victrix 14 augustus 2010, Golfbaan Sluispolder 13 augustus 2010, Magdalenenstraat 12 augustus 2010, Boombrug 11 augustus 2010, De Lichtmoskee 10 augustus 2010, Lindegracht 9 augustus 2010, Alkmaars 8 augustus, De Gouden Engel 7 augustus 2010, Marmottenhuis 6 augustus 2010, Lukaskerk 5 augustus 2010, Mennistenbosje 4 augustus 2010, Alles wat er leeft in de zee 3 augustus 2010, Papierfabriek 2 augustus 2010, Kleinste huis in Alkmaar 1 augustus 2010, Dominicuskerk
27 augustus 2010, Orgelzaal Booy

27 augustus Orgelzaal Booy

Over boer Booy en koolbruggetjes

Het is vrijdag 27 augustus 2010. De foto van vandaag heeft een muzikale omlijsting. Midden tussen de bebouwing van de Alkmaarse woonwijk Daalmeer staat een klein huisje met daarachter een karakteristiek gebouw; Orgelzaal Booy. Een gebouw met een boeiende en interessante geschiedenis. De zaal werd gebouwd door Cor Booy, beter bekend als boer Booy, en lag toentertijd temidden van de koolvelden en was alleen bereikbaar per boot of via het Daalmeerpad. Het Daalmeerpad was toen nog een moeilijk vindbaar pad dat dwars door de koolvelden en strekkende akkers liep door het gebied dat toen het rijk der duizenden eilanden heette. Een eenzaam pad dat moeizaam lopen was met de hoge koolbruggetjes tussendoor. Nu is het Daalmeerpad beroofd van zijn bruggetjes en een modern fiets- en wandelpad geworden.

De faam van de orgelzaal komt niet alleen door de bijzondere ligging, meer nog door de man achter de zaal. Cor Booy werd in 1903 geboren als zoon van Cornelis Booy en Elisabeth Booy-Blom. Hij groeide op in en om Sint Pancras waar hij van jongs af aan al hard moest meewerken in vaders' bedrijf. Behalve op zondag, dan ging het gezin 's ochtends en 's avonds naar de kerk. Daar zat Cor's vader nogal eens op het harmonium te spelen, wat Cor enorm intrigeerde. Dit laatste had Cor's vader snel door, en dus regelde hij met de plaatselijk musicus Piet Hartman dat Cor orgelles kreeg. Cor kreeg het notenschrift niet onder de knie, maar speelde steeds ingewikkelder stukken uit zijn hoofd. Als hij een stuk één keertje hoorde, kon hij het direct feilloos naspelen. Al op tienjarige leeftijd mocht Cor succesvol het kerkorgel tijdens de diensten bespelen. De liefde voor orgels werd steeds groter, waardoor het harmonium dat thuis stond Cor niet meer kon bekoren. Bij zijn broer thuis werd er toen een heus kerkorgel opgebouwd, met een totaal kostenplaatje van achtduizend gulden! Elke dag speelde Cor, vaak met grote belangstelling uit de buurt, op zijn orgel. Vader en moeder Booy hadden in deze tijd het dorp al verlaten en waren verhuisd naar Daalmeer, een moeilijk te bereiken gebied, vol vaarten en sloten.

Na de oorlog koopt Cor een groot huis waar hij zijn eigen orgel in plaatst en concerten geeft. Helaas vordert de gemeente, door de enorme woningnood, een deel van zijn huis ten behoeve van een onderwijzer. Cor moet dan een andere plek voor het orgel zien te vinden. Hij besluit in 1954 aan het boerderijtje van zijn ouders een zaaltje te bouwen en laat hier zijn orgel weer opbouwen. Tientallen concerten worden er gegeven, waarbij de zestig gasten in de woonkamer van pa en ma plaatsnamen op kistjes met planken, het publiek vond het geweldig. Toch was Cor niet tevreden, de akoestiek was in zijn oren niet perfect. In 1959 besluit Cor het zaaltje plat te gooien en laat hij een nieuwe zaal bouwen; ditmaal een kerkzaal van twintig meter hoog, zeven meter breed en vijf meter hoogte, waar wel 150 mensen in konden plaatsnemen. Het plafond werd blauw geschilderd en voorzien van sterren. De ramen werden beschilderd met het scheppingsverhaal, en het orgel werd uitgebreid.

Op 21 mei 1960 was het grote moment daar; orgelzaal Booy werd geopend. In de jaren die volgden werden duizenden concerten gegeven. Het was zelfs tijdelijk mogelijk om vanaf de Broekerveiling per rondvaartboot voor 75 cent per persoon naar de zaal toe te varen en de zaal was door de VVV opgenomen als bezienswaardigheid. Orgelzaal Booy werd een pleisterplaats voor prominente organisten, maar ook plaatselijk talent kreeg er de ruimte om te spelen. De orgelzaal werd, ook via radio- en televisie uitzendingen, in binnen- en buitenland een begrip. Een drukke tijd dus voor Cor, die zich naast zijn grote orgelpassie ook nog een andere hobby aanmat; stoommachines. Hij bouwde in zijn tuin een heuse spoorbaan en kocht een Engelse stoomlocomotief. Hier bouwde hij zelf een sterke wagon achter, waarop enkele volwassenen konden zitten voor een ritje over de tweehonderd meter lange spoorbaan door de tuin met zo'n twintig kilometer per uur.

Rijk is Cor nooit geworden met al zijn activiteiten, het kostte dan ook wel wat om al zijn dromen waar te maken. De baten van de orgelzaal hebben nooit de kosten gedekt. Hier ging het Cor ook niet om, hij wilde alleen zijn droom waar maken, een droom waar hij aan bleef werken tot zijn dood in 1988. Ook na het overlijden van Cor vinden er nog volop muzikale activiteiten plaats in de zaal. Vanavond staat André van Vliet op het programma en vrijdagavond 24 september een najaarsconcert.

 
 

Reacties van anderen

  • Wat een mooie foto en een leuk artikel over de zaal.
    Hartelijk dank namens het bestuur.
    V.B.A.Groot @ 2010-08-29 12:43:00

Uw reactie
Plattegrond

Zoeken - +